نکات کاربردی درباره پایان‌نامه دکتری تخصصی

پایان‌نامه دکتری

نکات کاربردی درباره پایان‌نامه دکتری تخصصی

پایان‌نامه دکتری از جمله موارد تخصصی است و مهارت زیادی را برای نوشتن لازم دارد و اغلب دانشجویان در نحوه نگارش آن با مشکلاتی روبرو هستند. از انتخاب موضوع تا نگارش فصل های مختلف آن و همچنین اصطلاحات تخصصی مربوط به آن، این گزارش به سهم خود دانشجویان را با نحوه نگارش پایان‌نامه مقطع دکتری آشنا می نماید.

یکی از پرسش‌هایی که در هنگام مصاحبه دکتری ممکن است  از شما سؤال شود، در مورد موضوع پایان‌نامه پزشکی و علوم پزشکی دکتری شماست. انتظار می‌رود قبل از ورود به مرحله دکتری در مورد آن فکر کرده باشید و این گواه اهمیت انجام پایان‌نامه است. زیرا قبل از ورود میزان آگاهی شما بر تحقیق و علاقه‌مندی شما بر جستجوگری پرسیده می‌شود.

چرا انجام پایان نامه علوم پزشکی اهمیت زیادی دارد؟

هر یک از رشته های علوم پزشکی حساسیت و پیچیدگی خود را دارند. در نهایت پایان نامه شما مشخص می کند که مراحل تحصیل را به چه شکل پشت سر گذاشته اید. پایان نامه پزشکی یک مدرک معتبر جهت ورود به کار محسوب می شود. هرچه پایان نامه شما غنی تر باشد نشان دهنده تلاش بیشتر شما در طول تحصیل است. کسانی که قصد مهاجرت دارند به واسطه رزومه قوی خود می توانند شانس بیشتری داشته باشند. پروپوزال پزشکی که اولین گام در یک رزومه قوی محسوب می شود، می بایست کاملاً دقیق و اصولی نگارش شده باشد. اما سوال اینجاست که آیا همه افراد از اصول نگارش پروپوزال آگاهی دارند؟ خیر. گاهی شخص از نظر سواد و تلاش بسیار رتبه خوبی دارد اما زمان کافی برای بررسی نگارش پروپوزال و رعایت جزییات آن را ندارد. بنابراین کار را به کاردان بسپارید!

مقطع دکتری با توجه به اینکه دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد با پایان‌نامه نویسی آشنا شده، کمتر با مشکل برخورد می‌کند لکن بهتر است نکات زیر مورد توجه باشد.

تحقیق مناسب

۱. تحقیق و جستجوگری اصل اساسی یک دانشجوی دکتری است؛ او باید در تحقیق و پروژه علمی توان فکری و شرایط ذهنی بهتری نسبت به پایان‌نامه کارشناسی ارشد پیدا کرده باشد.

شناسایی دقیق مسئله

۲.  شناسایی تمام جوانب تحقیقاتی موضوع شما، اینکه توانایی تأمین و رفع موانع و مشکلات مورد مطرح در موضوع خود را خواهید داشت یا خیر، آیا می‌تواند موضوع انتخابی شما یکی از نیازهای جامعه را رفع نماید؟ باید تمام این مسائل قبل از انتخاب موضوع را بسنجید.

انتخاب موضوع

۳. انتخاب موضوع پایان نامه و گزینش بهترین و شایسته‌ترین موضوع درخور رساله دکتری شما، اینجا زمان آزمون‌وخطا دیگر نیست، موضوع شما باید جنبه کاربردی خود را داشته باشد زیرا اعتبار علمی شما در ابتدا از رساله دکتری شما نشئت می‌گیرد. بگذارید یک مثال ساده بزنیم. فرض کنید موضوعی که برای پایان نامه خود انتخاب کردید کاملاً کاربردی و ارزشمند است. حال سوال اینجاست که سیستم آزمایشگاهی لازم برای انجام پایان نامه علوم پزشکی در خصوص موضوع مورد نظر شما در ایران وجود دارد؟ به هر حال شما نیاز به انجام یک سری آزمون و خطا دارید و می بایست داده های آماری خود را دقیقاً بررسی کنید. این روال سبب می شود تا نگارش پایان نامه برای شما با مشکل روبرو شود. واقع بین بودن در انتخاب موضوع پایان نامه مهمترین موضوع محسوب می شود. موضوعی که انتخاب می کنید باید به روز باشد و برتری آن نسبت به موضوعات مشابه نیز مشهود باشد. بنابراین در انتخاب موضوع سختگیر باشید تا مسیر برایتان آسانتر شود.

مسائل مالی

۴. بحث‌های مالی پروژه شما جزء مهم‌ترین بحث‌های انتخاب موضوع است. چنانچه رساله دکتری شما هزینه‌بر است و به تأمین مالی زیادی نیازمندید و نمی‌توانید به‌صورت شخصی آن را پرداخت نمایید، در ابتدا دنبال مؤسسات مطالعاتی و پژوهش‌محوری باشید که تأمین‌کننده این هزینه هستند و چنانچه این کار مقدور نشد بهتر است موضوع خود را تغییر دهید.

پروپوزال

۵. نوشتن پروپوزال: پروپوزال قوی با تمام مستندات و دلایل، بر کاربردی و تحقیق‌پذیر بودن جهت پروژه و کار مطالعاتی از ضروریات قبل از شروع پایان‌نامه است.

استاد مشاور

۶. انتخاب استاد راهنما و مشاور: در انتخاب استادانی که بتوانند شما را در مسیر پروژه تحقیقاتی پایان‌نامه خود کمک کنند دقت کنید، سعی‌تان بر این باشد از استادانی درخواست کمک کنید که بیشتر بر موضوع شما تخصص داشته باشند و حداقل پروژه‌های مشابه و یا نزدیک به موضوع تحقیقاتی شما را انجام داده‌اند.

به‌روز بودن

۷. پایان‌نامه باید با علم روز هماهنگ باشد به‌همین دلیل فراگیری زبان انگلیسی برای مطالعه و جستجوی کتاب‌ها و مقالات انگلیسی قبل از شروع پایان‌نامه نویسی می‌تواند یکی از الزامات باشد. به همین دلیل ترجمه تخصصی پزشکی که جزو خدمات گروه محققین پزشکی MRG نیز می‌باشد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

استخراج مقالات علمی مرتبط

۸. استخراج چندین مقاله برای دفاع از رساله الزامی است، پایان‌نامه شما باید به شکلی باشد که بتوان حتماً از آن چند مقاله جهت ژورنال‌های تخصصی و اجلاس‌ها به دست آورد، این نکته را در نظر داشته باشید که در دفاع دکتری یکی از موارد اجباری، داشتن اکسپت پذیرش مقاله و یا گواهی مقالات در مجلات معتبر است. مراحل مشخصی برای استراخ مقاله از پایان نامه وجود دارد که شما عزیزان می‌توانید مطالعه بفرمایید.

زمان کافی برای تحقیق

۹. زمان‌بَر بودن مقالات: در نظر داشته باشید انجام رساله دکتری زمان زیادی در حدود ۲ تا ۳ سال خواهد برد. به‌همین دلیل فرصت کافی برای پروژه و انجام مطالعات تحقیق خود خواهید داشت.

اشتباه نگارشی ممنوع

۱۰. پایان‌نامه‌ای بدون اشتباهات دستوری و نگارشی بنویسید، هیچ‌گونه خطای نوشتاری و دستوری نباید در پایان‌نامه شما وجود داشته باشد چراکه ممکن است بعداً بخواهید رساله دکتری خود را به شکل کتاب چاپ کنید و با رعایت این موضوع گامی مؤثر در تدوین نهایی آن برداشته‌اید.

ارسال دیدگاه