مصاحبه دکتری

مصاحبه پزشکی

مصاحبه دکتری چقدر در پذیرش تاثیر دارد؟

مصاحبه دکتری بر اساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور، تأثیر 50 درصدی در پذیرش دارد . بدین صورت که پس از برگزاری مصاحبه دکتری از سوی دانشگاه‌ها، نمره مصاحبه داوطلب با نمره‌تراز کسب‌شده در آزمون کتبی میانگین گرفته می‌شود و نمره کل داوطلب محاسبه می‌شود.

نمره کل داوطلبان حاضر در جلسه مصاحبه هر دانشگاه/واحد دانشگاهی قیاس شده و مطابق با ظرفیت، افرادی که بالاترین نمره کل را کسب کرده باشند پذیرفته می‌شوند.

البته متأسفانه طی سال‌های اخیر، دانشگاه‌های اقدام به اعمال حدنصاب نمره مصاحبه دکتری می‌نمایند. بدین صورت که اگر داوطلبی حد نصاب نمره مصاحبه مدنظر دانشگاه را کسب نکند، در آن دانشگاه پذیرش نخواهد شد. حتی اگر به لحاظ مجموع نمره مصاحبه و آزمون کتبی بالاتر از سایر داوطلبان باشد.

امادگی قبل از مصاحبه

شانس قبولی در مصاحبه دکتری

خوب همون طور که می دونین و تو دفترچه ثبت نام آزمون دکتری نوشته شده شرط پذیرش شما تو دکتری تخصصی، 50 درصد به نمره کنکور شما، که حد نصاب دعوت به مصاحبه رو مشخص می کنه و 50 درصد دیگه مربوط به فرایند مصاحبه شماس. یعنی شما فقط کافیه که نمره حد نصاب دعوت به مصاحبه رو کسب کنین و دعوت به مصاحبه بشین بقیش فقط بستگی به نمره و امتیازی که از مصاحبه می گیرین داره. کسایی هم که دکتری پژوهشی رو انتخاب کردن که دیگه خیالشون باید خیلی راحت تر باشه چون ترازشون فقط 30 درصد قبولی رو مشخص می کنه و 70 درصد مابقی مربوط به فرایند مصاحبشونه.

برای اینکه خیالتون هم راحت کنیم بگیم که خیلی از داوطلبا بعد از اینکه نتیجه دکتراشون میاد و ترازشون رو میبینن و یا موقعی که سر جلسه مصاحبه تراز بقیه افرادی که دعوت به مصاحبه شدن رو میبینن نا امید میشن و میگن شانس قبولی ما کمه. در صورتی که فقط کافیه شما دعوت به مصاحبه بشی دیگه بعد از این همه چیز بستگی به نمره مصاحبتون داره.

مثلا ممکنه کسی که رتبه 100 یک رشته رو آورده دعوت به مصاحبه یک دانشگاه بشه و کسی که رتبه 1 اون رشته رو هم آورده دعوت به مصاحبه همون دانشگاه بشه. بعد رتبه یک تو مصاحبه رد بشه و رتبه 100 پذیرش، پس بعد از دعوت به مصاحبه شدن دیگه نگران ترازتون نباشین.

آمادگی قبل از روز مصاحبه دکتری سراسری 1401

هر داوطلبی که حدنصاب دعوت به مصاحبه دکتری 1401 در یک رشته محل را کسب کرده باشد، باید بداند که این فرصت فقط یکبار برای وی اتفاق خواهد افتاد و در واقع جلسه مصاحبه تکرار شدنی نیست. دانشجویانی که برای اولین بار به مصاحبه آزمون دکتری دعوت می شوند، نمی دانند با چه اتفاقاتی روبرو خواهد شد. از این رو به این دسته از داوطلبان توصیه می شود از قبل خود را برای شرکت در این رویداد آماده کنند.
اطلاع از سوالات احتمالی ، شرایط جلسه مصاحبه، تیم مصاحبه کننده و مدارک مورد نیاز کار دشواری نیست. بعد از اینکه به مصاحبه در یک دانشگاه دعوت شدید نیاز است تا قبل از روز مصاحبه یک بار به دانشگاه بروید تا آدرس دانشگاه را به خوبی یاد بگیرید و در روز مصاحبه سر وقت در محل مربوطه حاضر شوید.
با کمی پرس و جو می توانید بفهمید کدام اساتید برای مصاحبه سر جلسه حاضر می شوند و کدام یک از آنها ظرفیت برای پذیرش دانشجو دارند. معمولا شکل سوالاتی که هر سال از داوطلبان پرسیده می شود یکسان است، به این معنی که مثلا یک استاد رشته خاص در دانشگاه هر سال اهمیت ویژه ای روی تسلط بر پایان نامه کارشناسی ارشد داوطلبان دارد و استاد دیگر روی مقاله ISI دانشجویان اهمیت ویژه ای قائل است.

کار نهایی قبل از مصاحبه دکتری

پس به همین راحتی با یک پرس و جوی ساده می توانید اطلاعات بسیار مفیدی درباره سوالات احتمالی که در روز مصاحبه دکتری سراسری 1401 در هر دانشگاه با آن رو به رو خواهید شد به دست آورید. با اطلاع از نام اساتید به جستجوی رزومه آنها بپردازید و مقالاتی که منتشر کرده اند را بیابید.
سعی کنید متوجه شوید که زمینه کاری کدام یک از آن ها با شما شباهت بیشتری دارد و از طریق ایمیل یا ملاقات حضوری با آن ها در ارتباط باشید. ممکن است از زمان فارغ التحصیلی فردی که به مصاحبه دعوت شده است ، مدتی گذشته باشد بنابر وی باید روی پایان نامه ارشد خود تسلط پیدا کند و توانایی توضیح دادن پیرامون موضوع پایان نامه خود را داشته باشد.
فراموش نکنید که لباس مناسبی را برای جلسه مصاحبه انتخاب کنید. باید سر جلسه مصاحبه با لباسی معقول و ظاهری آراسته وارد شوید. در کل تمامی حرکات، رفتار و گفتار در سپری کردن یک جلسه مصاحبه خوب تاثیرگذار خواهد بود.

برای مصاحبه دکتری چه چیزی بخوانیم؟

مصاحبه آزمون دکتری سراسری یا دانشگاه آزاد اسلامی در واقع ارزیابی‌های مختلف داوطلبان را دربرمی‌گیرد. از این رو لازم است داوطلبان برای موفقیت در این بخش از آزمون، هم رزومه آموزشی-پژوهشی خود را تقویت کنند و هم برای جلسه مصاحبه­ حضوری که بخش مهمی از این مرحله است آماده شوند.

در قدم اول توجه کنید که لازم است برای شرکت در مصاحبه، یک رزومه مختصر از سوابق آموزشی و پژوهشی خود تهیه کنید و به همراه داشته باشید. برخی دانشگاه‌ها فرم خاصی برای این موضوع ارائه می‌کنند. اما اگر فرمی به شما ارائه نشد، حتی اگر در مدارک لازم برای مصاحبه قید نشده بود، یک رزومه آماده همراه خود داشته باشید. (نمونه فرم رزومه برای مصاحبه دکتری)

علاوه بر این همه مدارک آموزشی و پژوهشی خود را به صورت منظم در یک پوشه قرار دهید . اگر در مصاحبه نیاز به ارائه شد، بتوانید به راحتی و بدون نگرانی مدرک مدنظر اساتید را ارائه دهید.

توصیه نامه

همچنین برای شرکت در مصاحبه لازم است نسبت به تهیه توصیه نامه از اساتید مقاطع گذشته اقدام کنید . معمولاً دو توصیه نامه که یک مورد از استاد راهنمای مقطع ارشد اخذ شده باشد کفایت می‌کند. در صورتی که توصیه نامه جزء مدارک اعلام‌شده از سوی دانشگاه باشد، حتما تلاشتان را بکنید که آن را ارائه دهید. از نداشتن توصیه نامه ممکن است برداشت مطلوبی نشود! (نمونه توصیه نامه مصاحبه دکتری)

یکی از مؤلفه‌های مورد توجه در مصاحبه دکتری، سنجش سطح زبان انگلیسی است. برای این بخش سعی کنید تا حد امکان با واژگان تخصصی رشته خود آشنایی داشته باشید. همچنین بتوانید دیالوگ‌های ساده‌ای نیز به زبان انگلیسی بگویید و خودتان را به زبان انگلیسی معرفی کنید . چکیده پایان‌نامه ارشد و موضوع رساله دکتری را نیز به زبان انگلیسی بلد باشید.

موضوع دیگر این است که سعی کنید با علایق و زمینه کاری اساتید مصاحبه‌کننده آشنایی پیدا کنید . باید بتوانید حیطه سؤالات تخصصی مطرح در مصاحبه را حدس بزنید و تا حد امکان در آن زمینه‌ها مطالعه کنید.

سوالات متداول پایان نامه

حتماً پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود و سایر کارها و مقالات تحقیقاتی خود را مرور کرده و بر آن‌ها تسلط لازم را داشته باشید. به کرات پیش آمده که در مصاحبه سوالاتی در رابطه با موارد زیر در پایان نامه پرسیده شده است:

موضوع پایان نامه و ضرورت آن
روش تحقیق
نتیجه گیری و یافته ها
خلاصه به صورت انگلیسی
شیوه ارجاع دهی
آخرین نظریه ها و مفاهیم مرتبط با موضوع
نظریه پردازانی که اسمشان در پایان نامه شما آمده است.

همچنین معمولاً لازم است به طور کلی موضوعی برای پژوهش در مقطع دکتری مدنظر داشته باشید. سعی کنید در زمینه آن موضوع آخرین مقالات را مطالعه کنید و اطلاعات مناسبی داشته باشید.

مورد دیگر این است که سعی کنید در رشته تخصصی خود به‌روز باشید . آخرین مقالات و پژوهش‌های صورت‌گرفته در رشته خود به‌خصوص زمینه کاری و پژوهشی خود را مطالعه کنید.

توجه کنید که وقتی در مصاحبه ادعای پژوهش در یک زمینه را دارید، لازم است در آن حیطه مطالعه کافی داشته باشید . بتوانید به سوالات احتمالی اساتید مصاحبه‌کننده پاسخ دهید.

ارسال دیدگاه