نحوه تشخیص مجلات جعلی و نامعتبر

معرفی مجلات جعلی یا نامعتبر

نحوه تشخیص مجلات جعلی نامعتبر چگونه است؟ سوالی که اکثر شما محققین و دانشجویان عزیز از ما می پرسید، نحوه تشخیص مجلات فیک، نامعتبر یا کم اعتبار می باشد! چگونه در دام این مجلات نیفتیم؟ در این مطلب قصد داریم ساده و کامل یکبار برای همیشه این مساله را روشن کنیم.

  • مجلات غیر معتبر، داوری سریع و غیر علمی دارند، بطوری که نویسنده از پذیرش چند روزه مقاله خود مطمئن است؛ این مجلات معمولا چند روز پس از دریافت مقاله یا حتی همان روز، پذیرش (Acceptance) مقاله را همراه با یک شماره حساب جهت دریافت هزینه برای نویسنده میفرستند.
  • این مجلات در هر شماره تعداد زیادی مقاله چاپ می کنند (ممکن است از 100 مقاله هم بیشتر شود) در صورتیکه برخی مجلات معتبر سالانه حدود 35 مقاله چاپ می کنند.
  • این مجلات گاهی مقالات با موضوعات غیرمرتبط را براحتی پذیرش و چاپ می کنند (بطور مثال یک مجله دارویی ممکن است درباره شیوع افسردگی در دانش آموزان مقاله بپذیرد)
  • با مشاهده سایت، حتی مقالات و نحوه صفحه آرایی این مجلات هم می توان این مجلات را تشخیص داد.

نکته: بطور کلی کیفیت در این مجلات هیچ جا و معنایی ندارد و پول حرف اول را می زند.

یک نمونه مجله برای نحوه تشخیص مجلات نامعتبر

آدرس اینترنتی یک مجله نامعتبر در حوزه پزشکی با آدرس jrmds.in را خدمتتان معرفی می کنیم:

دقت فرمایید بیش از 80 درصد مقالات این مجله را محققین ایرانی تشکیل می دادند، اما بعد از ورود وزارت بهداشت و بلک لیست شدن این مجله، خوشبختانه محققین داخلی از چاپ در این مجله نامعتبر منصرف شدند.

نحوه تشخیص مجلات جعلی چگونه است؟

  • مجلات جعلی سیستم پیچیده تری دارند و تشخیص آنها سخت تر است
  • . این مجلات وب سایت مجلات معتبر را جعل و نویسنده با تصور سابقه بالای این مجله و عدم آگاهی از واقعی نبودن سایت، هزینه را برای جاعلان واریز می کند.
  • بعد از واریز هزینه یک نامه پذیرش جعلی و نامعتبر برای نویسنده ارسال می شود
  • اما هیچ خبری از چاپ مقاله در مجله اصلی نیست
  • در نهایت نویسنده متوجه می شود برای یک سایت جعلی مقاله را ارسال کرده است

بطور کلی هم مجلات جعلی هم مجلات نامعتبر با ارسال ایمیل های مکرر به نویسندگان و وعده چاپ سریع و یا چاپ افتخاری اقدام به دریافت هزینه از نویسندگان می کنند.

دیده شده برخی موسسات با دریافت هزینه از نویسندگان وعده اکسپت قطعی در مجله با نمایه خاص داده، اما بعد از چاپ نویسنده متوجه بی اعتبار بودن آن مجله می شود. توجه به تعدد مجلات نامعتبر و افزوده شدن روزانه تعداد این مجلات در دنیا، فهرست ارائه شده توسط وزارت بهداشت نمی‌تواند دربرگیرنده تمامی‌مجلات نامعتبر جهان باشد. لذا عزیزان دقت کنند برخی از این مجلات شاید تا الان شناسایی نشدند اما در اینده ای نزدیک به بلک لیست اضافه می شوند. پس بهتر است حتی در صورت شک به یک مجله نیز، از ارسال مقاله به آن خودداری کنیم.

لینک سامانه تشخیص لیست سیاه (بلک لیست) وزارت بهداشت جهت یافتن مجلات جعلی و نامعتبر:

ارسال دیدگاه